
Fungsi Nutrien Sebagai :
KARBOHIDRAT
--Karbohidrat merupakan sumber utama tenaga
--Keperluan karbohidrat dalam diet harian ialah 50% - 60% kalori
--ia menolong mengekalkan tahap glukosa darah.
--karbohidrat juga menolong mengawal kolesterol dan kegemukkan serta membantu pencernaan dan penyerapan nutrien.
--individu yang aktif dalam aktiviti fizikal memerlukan lebih kurang 60 – 65% tenaga daripada karbohidrat.
-- pengambilan karbohidrat ialah 30 kalori bagi setiap kilogram berat badan.
PROTEIN
* Protein penting kerana ia mengandungi 9 asid amino esential dan keperluannya adalah antara 10-12% daripada jumlah kalori.
* Keperluan protein normal ialah 0.8-1.0 gm/kg berat badan.
LEMAK
* Pengambilan lemak seharusnya kurang daripada 30% daripada jumlah pengambilan makanan.
* Lemak membekalkan tenaga, penting untuk penyerapan protein larut minyak , untuk membina struktur membran sel, sintesis hormon, insulasi dan melindungi organ dalaman.
VITAMIN
* vitamin ialah sejenis sebatian organik komplejs yang diperlukan dalam jumlah yang sangat sedikit dalam diet.
* Ia digunakan untuk merangsang pertumbuhan dan memelihara kesihatan.
MINERAL
* Mineral merupakan bahan bukan organik yang penting untuk mengawal keseimbangan bendalir, mengawal atur keseimbangan asid bes.
* Mineral berfungsi sebagai juzuk untuk enzim, hormon serta beberapa sebatian utama lain yang disintesis dalam badan.
SERAT
* Serat adalah penting untuk kesihatan optimum.
* ia membantu dalam sistem penghadaman dengan mengelakkan daripada sembelit
AIR
* Air merupakan molekul ringkas yang terdiri daripada gabungan unsur oksigen dan hidrogen.
* Air terdapat dalam setiap sel tubuh.

( Sumber Rujukan Sains Anda )