Ini merupakan antara kelebihan pemakanan ubi kentang kepada manusia dalam kehidupan yang mungkin kita semua tidak tahu .
1.Penawar racun
Sebagai penawar racun berlebihan yang semulajadi. Kentang membantu pertumbuhan bakteria dalam saluran pencernaan tubuh. Kandungan garam alkali menjadikan kentang sebagai salah satu makanan yang dapat menjaga kadar alkali dalam tubuh.
2.Sumber pembentukan zat besi dalam darah
Kentang merupakan sumber terbaik dalam pembentukan zat besi dalam darah. Ia menjamin sistem ketahanan badan kerana kandungan vitamin serta kalsium yang tinggi.
3.Mengurangkan Penyakit
Kandungan potassium yang tinggi dalam kentang mampu mengurangkan risiko hipertensi, strok, melindungi jantung dan menolong transmisi pusat saraf serta melawan dinyah hidrat.
4.Sesuai untuk diet
Kentang adalah ubi yang sesuai untuk sebarang amalan diet. Oleh itu sesiapa yang ingin berdiet, boleh mencuba kentang. Pastikan cara olahannya betul.
5.Memberikan rasa kenyang yang lama
Ubi kentang mempunyai indeks kekenyangan yang tinggi. Jadi memakan kentang boleh memberikan rasa kenyang yang lebih lama.
6.Baik untuk mata
Kentang mempunyai khasit yang membuatkan mata letih kembali bersinar serta dapat menghilangkan bengkak pada mata. Parutlah sebiji kentang lalu masukkan ke dalam kain nipis yang bersih (kain kasa atau kain kapas) dan tekapkan perlahan-lahan pada bahagian kelopak mata.
Like Jika Suka
Share dengan Rakan Anda
( Sumber Rujukan Sains Anda )